”Du ser inte ut som en journalist”. Det var förklaringen till varför polisen krävde att jag legitimerade mig i Almedalen efter statsminister Fredrik Reinfeldts tal.
Jag frågade vad hon menade, hon sa att jag inte hade några kameror på mig. Det hade inte alla kollegor på plats heller men det var bara mig polisen gick fram till, bad om leg och skrev ner mina uppgifter.
Jag frågade om hon inte skulle kontrollera de andra journalisterna på plats, hon sa att det inte behövdes.
Tidigare hade statsministern särskilt tackat alla som lyssnade på honom som var födda i ett annat land. ”Tack för att ni valde Sverige!”, sa han från Almedalsscenen och fick rungande applåder.
Efteråt var jag arg på polisen, på kollegorna som såg men inte gjorde någonting, på det homogena medielandskapet, på hela Almedalsjippot och framför allt på mig själv för att jag kände en otrolig lättnad över att min son fått sin pappas blåa ögon och ljusa hår.
Hela kvällen försökte jag sedan resonera med mig själv. Polisen gör sitt jobb, jag kanske såg misstänkt ut, bättre att de kollar en gång för mycket än en gång för lite.
Men det är inte första gången det händer. Nio gånger av tio gånger blir jag ”slumpvist utvald” för kontroll på flygplatsen. När jag förra året stod i publikhavet i Almedalen inför Fredrik Reinfeldts tal kom en civilklädd polis fram till mig och började ställa frågor. Jag undrade varför han inte gick och snackade med nazisterna som stod i en klunga fem meter bort. Polisen hade koll på dem, sa han.
Men jag gav mig inte och ville ha en förklaring. Jag stod med block och penna i en t-shirt och jeans. Vad var det i mitt utseende eller beteende som gjorde att polisen blev misstänksam?
”Du såg så arg ut”, sa han till slut.
Dialogpolisen Roger Ekenstedt i Visby försöker förklara när jag söker upp honom i efterhand. Aktivistgruppen Femen gjorde en aktion mot Fredrik Reinfeldt under talet i torsdags och säkerheten höjdes. Många kontrollerades, i synnerhet kvinnor, säger han.
Roger Ekenstedt är övertygad om att kontrollen av mig inte hade någonting med min etnicitet att göra men han säger att polisen kontrollerar personer som på olika sätt – med mina ord – sticker ut.
Och det är precis det jag gör i Almedalen 2014. Sticker ut.”Du ser inte ut som en journalist”. Det var förklaringen till varför polisen krävde att SvD:s reporter Negra Efendic legitimerade sig i Almedalen efter statsminister Fredrik Reinfeldts tal på fredagen. Hennes tweet har redan delats hundratals gånger och här skriver hon själv om händelsen.


Det är precis det jag gör i Almedalen – sticker ut

Här kan du bläddra dig fram mellan dagens artiklar från Almedalen.


svd.se

Sarah Pallin På tidningens gruppbild från ön var det inte många som stack ut, typ. Den kändes så ängslig. Tack för att du orkar ta plats, Negra.
Gilla9den 4 juli

Natasha Karinti Och hur ser man ut om man är en journalist?!  Finns det speciella krav på det nu för tiden?! Hade denna polis rätt utseende för att vara polis?! Snälla nån, vilken låg nivå...!! Polisen i detta fallet anser jag inte vara lämplig för sitt arbete om man fäller sådana kommentarer!! Punkt!
Gilla7den 4 juli

Carla Cuevas Jackson Tänkte precis kommentera samma sak. Hur ser en journalist ut? Eller ska se ut enligt människorna som tänker som den här polisen? Sanslös
Gilla1den 4 juli

Jan Blom då var poliserna inte prenumeranter på svenska dagbladet 
Gilla2den 4 juli

Glenn Jason Sånt där utsätts vi bilister för hela tiden. Rutinkontroll, körkort? Och har man en bostad utsätts man för skorstensbesiktning eller obligatorisk ventilationskontroll. Och gud nåde den amerikanske medborgare som passerar gränsen till Schengen.
Gilla1den 4 juli

Stefan Ohlsson Det roliga är att hade hon varit "svensk" hade ingen jävel brytt sig. Skönt att alltid i alla lägen kunna vifta med rasistkortet.
Gilla2den 4 juli

Stefan Ohlsson Varför tror du att det har med henne hudfärg att göra? Även en "svensk" kan se ut som en icke journalist. Inget konstigt med det - vi har alla våra idéer om hur folk "brukar" se ut. En turist brukar även se ut på ett visst sätt, en person från landet har man även en viss bild utav - är det också rasistiskt att tycka det? Varför måste ALLT handla om hudfärg så fort någon är icke vit? Som om det vore ett slags frikort?
Gilla2den 4 juli

Gilladen 4 juli

Natasha Karinti Jag tror att du har missförstått mitt uttalande. Att ha en förutfattad mening; en fördom om hur människor ser ut, vad de heter, var de bor, vad de har för arbete, vilken skola de har gått på, vilken religionsuppfattning de har, vad de äter, vad de kör för bil,...och så vidare....begränsar bara den människan som har fördomar som sitt problem. Faktum är att man kan inte döma en människa utifrån dessa kriterier. En journalist ser inte ut på ett speciellt sätt! En turist kanske inte alls ser ut som den turist du föreställer dig. En person från landet kan man inte heller bestämma hur de ser ut eller beter sig. Att ha fördomar är bara en bild av hur man uppfattar hur en viss person borde se ut - men det är inte sanningen. Det har inte med hennes hudfärg att göra, enligt min mening. Att överhuvudtaget slänga ur sig en sådan kommentar, dessutom när man har en profession som polis, det reagerar jag på. Det finns inget speciellt utseende för en profession, så länge du inte kan visa upp dig i en uniform - och tack och lov, så har inte alla uniformer i sitt arbete och kan ändå se varje människa för den som den verkligen är.
Gilla3den 4 juli

Bengt Eriksson Dom där racistkorten, var får man tag på dom, säljer SD såna kanske? Jag menar, så man har nåt att vifta med.
Gilla2den 4 juli

Samuel Yohannes Hon ser ut som en tjeckisk hockyspelare. tidigt 90-tal.Frank Centeno Norberg
Har redigeratsGilla2den 5 juli

Daniel Berhane Låt inte kommentar från en efterbliven polis påverka dig!
Sluta gilla2den 6 juli

Jack S. Ljungh Väldigt många som blir griniga över att man kollar deras legitimation, jag vet - jag jobbar på krogen. Känns lite "far fetched".
Gilla1den 6 juli

Daniel Berhane Jag hade brytt mig!
Jag förstår inte ditt gnäll!
Vifta med kortet... Vad vill du ha sagt?
Gilla1den 6 juli

Stefan Ohlsson Mitt gnäll? Det är väl snarare SvD som gnäller för att en av deras journalister råkade få visa leg. Detta i ett område som under tiden hade väldigt hög säkerhet. Dumma dumma polisen som gör sitt jobb... Att göra detta till en hudfråga är ju bara ett stort antagande så man får chans att som sagt, vifta med rasistkortet lite.
.
Precis samma reaktion fick de poliser som omhändertog en överförfriskad person i tunnelbanan. De blev kallade rasister av en mobb som snabbt samlades på platsen. Varför? Jo, den överförfriskade personen råkade ha en annan hudfärg. Det blir liksom lite absurt.
Gilladen 6 juli

Stefan Ohlsson Alla har vi fördomar, det är ganska naturligt, den som påstår annat ljuger. En fördom behöver dessutom inte vara "elak". Fördomar har inte så mycket med sanning eller osanning att göra - den bygger oftast på egna erfarenheter. Ett slags förhållande till omvärlden.
De kvinnliga zigenare jag har träffat på har ofta haft stora kjolar. Därför kopplar jag ihop kvinnliga zigenare med stora kjolar, även om inte alla har det. Är det en fördom? Är den en elak fördom? Är det rasistiskt?

Jag tycker inte alls det är konstigt att inom vissa yrken (ex polis, tulltjänstemän, väktare) utvecklar man ett "öga" för saker och ting.
Jag vet inte om det skulle kallas fördomar?
Att då en polis stoppar en person för att hon, enligt polisen, inte ser ut som en journalist finner jag faktiskt inte särskilt upprörande. Glöm heller inte att säkerheten är ovanligt hög i sådana här sammanhang. Att pöbel sedan drar detta en varv vidare och försöker få det att handla om hennes hudfärg - då börjar det bli lite absurt.
Har redigeratsGilladen 6 juli

Natasha Karinti Nu är det så att det inte är du som har blivit utsatt för denna kränkande särbehandling, så du må tycka vad du vill om detta, men det är fortfarande så att en människa anser sig ha blivit sårad av denna behandling utav en polis, som dessutom inte har uttryckt sig särskilt milt i sammanhanget. Visst är det hög beredskap vid sådana här sammanhang, men det FINNS olika sätt att kommunicera med människor. Detta är hennes upplevelse och inte din!
Gilladen 6 juli