onsdag 21 december 2011

Svensk polis är en pyramidal katastrof - Peter Kadhammar

I decennier har det varit uppenbart att den svenska ordningsmakten är ineffektiv, inkompetent och inkrökt. Jag talar inte om individuella poliser, det finns en hel del skickliga och ambitiösa, utan om organisationen som sådan.

Svensk polis är en pyramidal katastrof. På toppen finns Palmeutredningen, en svart fars som pågick år efter år tills den dränktes i ett Sargassohav av meningslösa papper som flöt runt, runt. Pyramidens bas består av cykelstölder och inbrott i sommarstugor – vardagsbrott som plågar allmänheten och som polisen förmår reda ut lika lite som ett mord på statsministern.

Rikspolischefer kommer och går, katastrofen består.

För närvarande plågas nationen av Bengt Svenson med ett s. Riksrevisionen levererade förra veckan en förödande kritik av rättsväsendet. Sverige har fått 3 000 fler poliser på åtta år. Rättsväsendet har fått 12 miljarder extra av skattebetalarna. Ändå har utredningar av brott inte blivit effektivare.

I Aktuellt svarade herr rikspolischefen på kritiken med ord som dessa:

”Vi ska prioritera ärenden utifrån angelägenhetsgrad.”

Ja, vad annars!

”Vi kommer att utveckla polisverksamheten hela tiden. Det är det bästa sättet vi kan göra för att möta en ny organisation, det är att vi hela tiden utvecklar i den organisation vi i dag har.”

Att svara på tung kritik med innehållslösa fraser är ett taktiserande för skydda den egna gruppen. Det är inte första gången Svenson agerar så. I september, till exempel, trummade han ihop sina underlydande länspolismästare för att underteckna en debattartikel. De skrev bland annat:

”Förtroendemätningar visar att allmänhetens förtroende för polisen är högt.”

Blir verksamheten effektiv därför att polisledningen beställt en undersökning som visar att befolkningen gör tummen upp? Självklart inte. Sådan argumentation visar att Svenson prioriterar försvar framför förändring.

Servicenäringen i Sovjetunionen var ökänd för inkompetens och fientlighet mot kunderna. När Radisson tog över hotell i S:t Petersburg efter kommunismens fall var kravet att den nya personalen aldrig hade arbetat med service över huvud taget.

Något liknande bör ske med myndigheten Bengt Svenson leder.

Lägg ner polisen! Sparka ledningen! Börja om från början.

Peter KadhammarInga kommentarer:

Skicka en kommentar