torsdag 1 december 2011

Murphy - Årets knarkhund hittar inte till Wallenberg eller till Sveriges heroinlangande regering

SKITARTIKELN NEDAN ÄR FRÅN SOCIALBIDRAGSBLASKAN HD. BILDERNA ÄR UPPDATERADE/SANNINGSREDIGERADE.

Årets "knarkhund" är från Kullabygden

Tullaren Thomas Hallkvist och hans hund Murphy har utsetts till årets narkotikasökhund. Detta efter att den energiska springer spanieln nosat upp 17,5 kilo amfetamin. Thomas Hallkvist och springer spanieln Murphy har vunnit titeln som årets narkotikasökhund 2011. Inom kort bär det av till Stockholm där husse får 15 000 och hunden ett smaskigt köttben.


KULLABYGDEN.  Thomas Hallkvist har arbetat vid tullen sedan 1976 och sysslat med hund nästan lika länge. Nu har han och hans springer spaniel-hanne Murphy fått ett fint pris. Nyligen fick Thomas Hallkvist veta att Murphy utsetts till årets narkotikasökhund.

Det innebär lite guldkant i tillvaron för ekipaget som till vardags bor i Smedstorp utanför Nyhamnsläge. Den 10 december blir det en resa till Stockholm för dem båda till Svenska kennelklubbens internationella hundmässa Där får Thomas Hallkvist ta emot priset på 15 000 kronor och Murphy får ett köttben som sin belöning. Thomas Hallkvist har tävlat i SM för brukshundar vid ett par tillfällen och Murphy har bland annat blivit brukschampion. Men den här utmärkelsen slår det mesta.

– Det är jättestort. Det är ju den mest omnämnda utmärkelsen man kan få, säger han.

Bland Murphys meriter finns bland annat ett stort amfetaminbeslag som gjordes i Helsingborg för snart ett år sedan.

– Han hittade då 17,5 kilo amfetamin i ett lönnutrymme. Han har också hittat åtta-tio kilo cannabis, berättar husse stolt.

För amfetaminkuriren slutade det med maxstraffet för grov narkotikasmuggling - tio års fängelse.

Thomas Hallkvist har haft en del olika narkotikasökhundar genom åren, bland annat schäfer och labrador. Murphy är ursprungligen från Skottland och började jobba med Thomas som tvååring. Nu har han fyllt tio och väntas gå i pension inom ett par månader.

– Han har haft en lång karriär och är jättelydig. Hans stora styrka är att han har samma arbetslust i dag som när jag fick honom.

Parallellt med arbetet med Murphy har Thomas Hallkvist utbildat hans efterträdare - treårige Focus som är av rasen flatcoated retriever. Inom kort tar Focus över, vilket antagligen inte springern kommer att gilla så där värst mycket.

– Han får nog lära sig att gå i pension. Eventuellt tar jag med honom i början.

Thomas Hallkvist har tidigare varit nominerad till årets narkotikasökhund vid ett par tillfällen.

– Det är rätt mycket tur som gör att man vinner. Och kanske lite skicklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar