måndag 19 mars 2012

REGERINGEN/WALLENBERG VILL HA KAOS OCH MOTSÄTTNINGAR - FATTA DET DUMMA SVENSSON!

Tar det som ett hot Förra veckan blev förläggningen för ensamkommande flyktningbarn vandaliserad. Gunnel Orselius-Dahl på Socialförvaltningen är upprörd.
Tar det som ett hot Förra veckan blev förläggningen för ensamkommande flyktningbarn vandaliserad. Gunnel Orselius-Dahl på Socialförvaltningen är upprörd. Foto: Ulf Höjer

Flyktingbarnens blivande hem har blivit vandaliserat

De borrade hål i dörren och stack in en vattenslang. De borrade hål i dörren och stack in en vattenslang. Foto: Ulf Höjer

Drabbat av vattenskador, klotter och äggkastning

Bygget av ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vallentuna har vid flera tillfällen vandaliserats. Nu tvingas flyktingbarnen vänta ytterligare innan de kan flytta in.
Hemmet hade inte ens hunnit öppna. En morgon förra veckan möttes hantverkarna av klotter och ägg som kastats på byggnaden. Ett par dagar senare upptäckte de att någon hade borrat ett hål i balkongdörren och sprutat in vatten i byggnaden med en vattenslang. Hela bottenvåningen var vattenfylld. Den gångna helgen hade någon återigen kastat ägg på huset.

Flytten skjuts upp

Flera av grannarna till boendet är upprörda över det som har hänt.
– Folk är galna. Vandaliseringen handlar helt klart om främlingsfientlighet. Jag har hört att folk inte tycker om det här, säger grannen Åke Samuelsson.
– Det är fruktansvärt. Det skapar ju nästan en värre situation för flyktingarna än den situation som de kommer från, säger Nils-Olov Karlsson, också boende i området.
Tanken var att nio ensamkommande flyktingbarn skulle flytta in i den nyrenoverade villan i april. Nu är datumet osäkert.

Hotfulla samtal och mejl

– Det var sjöblött inne i huset. Det kan handla om veckor, till och med någon månad, innan de kan flytta in. Det känns väldigt trist och beklagligt, men vi ser inte någon anledning till att vi inte ska fortsätta med det här. Inflyttningen kommer ske, säger Christer Halldelius, vd för Vårljus AB som äger fastigheten.
Socialförvaltningen i Vallentuna har tagit emot flera oroliga och hotfulla telefonsamtal och mejl angående flyktingboendet. Kommunen har polisanmält de som har upplevts som mest hotfulla.
– När någon säger att man ska göra allt man kan för att göra livet dåligt för de här flyktingarna, då tar jag det som ett hot, säger Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande för socialnämnden i Vallentuna.

Inga misstänkta

Andra grannar till boendet som Aftonbladet har pratat med vill vara anonyma. De tycker att informationen som de har fått om boendet har varit bristfällig.
– Vi har inte fått någon information alls om det här, det är det som gör folk förbannade. Det känns som ett experiment mitt i ett vanligt bostadsområde. Folk är rädda för vad som kommer hända med värdena på våra hus, de kan ju sjunka i värde, säger en granne som vill vara anonym till Aftonbladet.
Kommunen och polisen ska hålla ett informationsmöte med villaföreningen i området för att besvara frågor. Än så länge har polisen inga misstänkta för skadegörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar