fredag 10 februari 2012

Moderatpolitikern Maria Morell får priset "Månadens Kriminella Horunge"
Östergötland

Landstingsråd polisanmäler läcka

Publicerad 9 februari 2012
Landstingsrådet Marie Morell (M) polisanmäler att en minnesanteckning från ett möte med den borgerliga majoriteten blivit publicerad i Norrköpings Tidningar.
Minnesanteckningen gäller en diskussion som den borgerliga majoriteten i landstinget haft kring en eventuell utförsäljning av vårdcentraler.
Stulna dokument
Marie Morell har på Twitter och Facebook uttryckt sin indignation över att någon lagt beslag på interna minnesanteckningar och givit till media.
- Det är allvarligt att någon har stulit dokument och spridit dem. Polisanmälan av stölden är upprättad och vi kommer att se över våra rutiner och vem som har tillgång till skrivare och lokaler, säger Marie Morell i ett pressmeddelande.
Tidigare har Marie Morell uttryckt att det inte är en hemlighet att de borgerliga partierna kan tänka sig att sälja ut vårdcentraler, men att det inte finns någon akut sådan idé.
- En sådan polianmälan måste först prövas mot den grundlagsfästa meddelarfriheten, säger Göran Hessling, chefsjurist på Linköpings universitet och tidigare landstingsjurist.
Förbjudet efterforska källa
Enligt svensk grundlag har offentligt anställda rätt att ge uppgifter till media utan att behöva riskera någon form av repressalier. Det är till och med uttryckligen förbjudet att ens efterforska vem eller vilka som lämnat information.
Undantag är uppgifter som hotar rikets säkerhets och personliga uppgifter som finns i t ex journaler.
- Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Göran Hessling, men det vore konstigt om det inte är grundlagens meddelarfrihet som gäller här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar