onsdag 11 januari 2012

Värmlandspolisen tog råd från en sierska - Polis Thomas Hertzberg anvönder hjälp utav spåkärring för att lösa fall


Värmlandspolisen tog råd från en sierskaPublicerad 2012-01-11

Värmlandspolisen följde vägledning från en sierska i sitt utredningsarbete. En försvunnen man skulle finnas intill ett blått hus med vita fönster, enligt hennes vision. Därför inventerade polisen förgäves blåa stugor i ett stort område.
När jakten efter en försvunnen 82-årig man norr om Torsby inte lyckades tog Värmlandspolisen till desperata metoder. Anhöriga till mannen hade fått kontakt med en sierska som sade sig veta var han befann sig. Enligt sierskan uppehöll sig personen i en gammal fastighet som låg nära ett blått hus med vita fönster, norr om byn Sysslebäck.
Polisen tog visionen på allvar och inventerade blåa stugor i ett stort område. Någon försvunnen 82-årig man hittade de aldrig.
– Om vi inte har något annat att gå på så har vi inte. Vi bearbetar allt som kommer in. Vi måste utreda allt, även om vissa saker är osannolika, säger Thomas Hertzberg, insatschef vid Värmlandspolisen.
Mannen försvann vid årsskiftet och sedan dess har ett intensivt spaningsarbete genomförts, bland annat med helikopter och skallgång. Polisen har inte betalat något för sierskan, men har lagt ner en arbetsdag åt att leta efter blåa hus.
Att polisen använder sig av spådomar i sina utredningar är inte helt ovanligt, enligt Thomas Hertzberg.
– Sierskor finns med ganska ofta när vi utreder försvunna personer. Många sierskor är offensiva och vänder sig till anhöriga, säger Thomas Hertzberg.
Är det inte osannolikt att en sierska ska ha rätt?
– Ja, det kan man tycka, men undrens tid är inte förbi. Någon gång kanske en sierska får rätt.
Har ni någon gång betalat för en spådom?
– Det har säkert hänt på andra polismyndigheter. Man får inte vara främmande för något. Kommer man inte längre, så kan man ju fråga sig vad det egentligen kostar att vända sig till en sierska? Jo, det är ju lite pengar, men det kan ju ge resultat, säger Thomas Hertzberg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar