fredag 6 maj 2011

Åklagare Tommy Clevenhult hade rätt om brottsprovokation – Tystades av åklagare Sven-Erik Alhem och Agneta Isborn Lind


Polismyndighetens brottsprovokation ledde till livsfarligt rån och dödsskjutning

Den 2 juli 2003 i Blekinge skjuts Fredrik Göransson ihjäl utav en steroidmissbrukande piketpolis från Polismyndigheten i Malmö. Göransson och hans kumpaner hade haft span på sig flera månader innan rånet utav polisen i Stockholm. Det automatgevär (Kalashnikov) som Göranssons gäng köpte innan rånet visade sig vara ett vapen som polisen var inblandade i genom sin civile infiltratör (troligtvis Peter Rätz). Några veckor efter rånet syns en Stockholms-polis i TV3:s Efterlyst prata om att polisen fått information om att rånarna köpt vapnet i Borlänge och att det var via “vapenköpet” polisen fått uppgifterna om ett planerat rån i Blekinge/Bräkne-Hoby.

Det liknar brottsprovokation
Stockholms-åklagare Agnet Isborn Lind höll i fallet från dag ett. Hon var väldigt tyst och informerade inte kollegan Tommy Clevenhult i Blekinge förrän Fredrik Göransson var död och det misslyckade rånet, där polisens kulor ven över huvuden på väktarna, var över.

Åklagarna i rånbråk

Chefsåklagaren i Blekinge: Det liknar brotts- provokation

KARLSKRONA 2003-07-04 Rånet och dödsskottet har utlöst ett storbråk mellan två chefsåklagare.
- Det hela var klantigt skött och liknar rena brottsprovokationen, säger Tommy Clevenhult i Blekinge.
- Jag vet inte vad han syftar på, säger Agneta Isborn Lind i Stockholm, som ledde tillslaget i Bräkne-Hoby.
Tommy Clevenhult ska ta över ansvaret för hela utredningen. Men han hade ingen aning om att polisen kände till att en väpnat rån planerades i hans distrikt - och att polisens insatsstyrka bevakade transporten. Det hela sköttes över hans huvud, från Stockholm.
- Att jag inte informerades är ett kardinalfel, säger han. Jag hade dessutom jouren på natten men informerades inte förrän allt var över. Klockan två på natten ringde en åklagare från Stockholm och bad mig ta över utredningen.
Chefsåklagaren Agneta Isborn Lind hade fram till dess själv fattat alla beslut om åtgärder.
- När jag kopplades in var en man ihjälskjuten, en väktare var rånarnas gisslan och två beväpnade män var på flykt, säger Tommy Clevenhult.

Borde inte mörka

Han anser att han skulle varit med i handläggningen redan när polisen fick uppgifter om att rånet planerades.
- Ska man nå framgång måste man spela på samma planhalva och inte mörka vad man håller på med. Nu sköttes tydligen allt från Stockholm, säger han.
Han är också kritisk till polisens agerande.
- De visste ju att ett väpnat rån var på gång. Trots det ingrep man inte förrän rånarna slagit till mot värdetransporten. Det är klantigt skött, det liknar rena brottsprovokationen, säger han.
Att rånarna inte greps på platsen tycker Tommy Clevenhult är stort problem för den fortsatte utredningen eftersom det i efterhand kan vara svårt att bevisa att det verkligen var de som genomförde rånförsöket.
Chefsåklagare Agneta Isborn Lind har ingen förståelse för Tommy Clevenhults kritik. Hon anser inte att det fanns anledning att informera honom tidigare.

Sekretess råder

- När en förundersökning pågår råder förundersökningssekretess. Man ska inte informera sina kolleger om det inte finns skäl till det. Och det fanns det inte i det här fallet, säger hon.
Varför ansvarade du för utredningen?
- När förundersökningen inleddes var den misstänkta brottsligheten förlagd till Stockholm, samt ospecifikt runt om i landet.
Men ni hade fått tips om att rånarna skulle slå till i Blekinge. Varför satte inte polisen stopp för planerna?
- Man kan inte göra tillslag mot personer innan man har skäl att misstänka att de gjort sig skyldiga till något brottsligt. Och finns det skäl att slå till mot dem måste man veta var de finns.
Tommy Clevenhult anser att tillslaget sköttes klantigt. Var insatsen ett misslyckande?
- Jag vet inte vad han syftar på när han säger så. Att det blev som det blev är mycket, mycket beklagligt. Många människor har råkat illa ut. Men jag vet inte hur det hade kunnat förhindrats. Det kanske du ska fråga Tommy Clevenhult om.

http://www.scribd.com/doc/221869647/Pia-Soderberg-Med-Sin-Man-Thomas-Soderb
http://www.scribd.com/doc/221869628/Polisen-S%C3%A5lde-Vapen-Till-Fredrik-Gorans
http://www.scribd.com/doc/221869634/%C3%85klagare-Tommy-Clevenhult-Hade-Ratt-Om

POLISEN VISSTE ATT RÅNARNA SKULLE SLÅ TILL
Minst 16 kulhål hittade i banklokalens fönster efter den våldsamma eldstriden vid värdetransportrånet. Under gårdagen säkrade polisens tekniker spår efter rånarna. Rånet har utlöst ett storbråk mellan chefsåklagaren i Stockholm och kollegan i Blekinge som tycker att han blev inkopplad alldeles för sent.
.
.
Tommy Clevenhult petas och Agneta Isborn Lind spelar dum
Stockholms-åklagaren Agneta Isborn Lind hade inte räknat med att Blekinge-åklagare Clevenhult hade alla pomfritten i lådan. Malmös överåklagare Sven-Erik Alhem kontaktades av Isborn-Lind och den nyfikne och korrekte åklagaren Clevenhult petades bort och tystades á lá Mafioso style.

 Åklagare Agneta Isborn Lind och Sven-Erik Alhem mörkar polisledningens vapenförsäljning till "kriminella". Mörkläggningarna leder till fortsatta rån med vapen poliser sålt direkt eller via polisens civila infiltratörer Peter Rätz, Max Åström, Sinisa Nikolic m.fl.

Vi hade dock på känn att det skulle hända någonting i Blekinge, säger Söderberg
4 juli 2003 (två dagar efter rånet uttalar sig Thomas Söderberg i media).

Thomas Söderberg, chef för Malmöpolisens piketstyrka, bekräftar att en enhet ur styrkan var de första poliserna på plats i Bräkne-Hoby. Han är kritisk till brister i den information som föregick ingripandet.
- Underrättelseläget var sådant att vi kom ett par minuter för sent, konstaterar han. Enligt Söderberg fanns det vid den aktuella tiden flera värdetransporter i området. Det gjorde att man inte kunde vara närmare just den här transporten. – Vi hade dock på känn att det skulle hända någonting i Blekinge, säger Söderberg.

http://corruptiosweden.blogspot.se/2011/09/aklagare-pernilla-astrom-inblandad-i.html

http://www.divshare.com/download/24578487-309
Pia Söderberg med sin man Thomas Söderb.pdf

http://www.divshare.com/download/24578510-be0
Åklagare Tommy Clevenhult hade rätt om .pdf

http://www.divshare.com/download/24578492-f91
Polisen sålde vapen till Fredrik Görans.pdf
 

1 kommentar:

 1. Förnamn: Sven-Erik
  Tilltalsnamn: Sven-Erik
  Efternamn: Alhem
  Gatuadress: Köpenhamnsvägen 45 A lgh 1202
  Postnummer: 217 71
  Postort: Malmö
  Födelsedatum: 1942-04-05

  Frugan:
  1941-11-28, Gorthon Alhem, Britta Katarina.
  Född 28/11 1941 i Oscar (Stockholms stad, Uppland).

  Son:
  Förnamn: Erik Gustaf
  Tilltalsnamn: Gustaf
  Efternamn: Alhem
  Gatuadress: Sergels väg 2 lgh 1102
  Postnummer: 217 57
  Postort: Malmö
  Födelsedatum: 1973-05-25

  Dotter:
  Förnamn: Johanna Cecilia
  Tilltalsnamn: Johanna
  Efternamn: Alhem
  Gatuadress: Hvilans Allé 5 B
  Postnummer: 232 51
  Postort: Åkarp
  Kommun: Burlöv
  Födelsedatum: 1970-04-16

  SvaraRadera